Emcon en Toma trekken in de Benelux samen op

Emcon heeft de al langer bestaande samenwerking met de Slowaakse toeleverancier Toma vastgelegd in een partnerschapovereenkomst. Dat is het startpunt voor het Nederlandse bedrijf om actiever de Benelux markt op te gaan voor het Slowaakse bedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in het bewerken van grote gietstukken en machineframes én automationprojecten realiseert.

Uitbesteden in Oost Europa blijft interessant vanwege loonkostenverschil

“De laatste tijd wordt veel gesproken over reshoring vanuit China. Dat zien wij ook, maar als het om werk gaat dat niet geautomatiseerd gedaan kan worden, weegt het verschil in loonkosten tussen Oost Europa en de Benelux nog altijd zwaar”, zegt Johan Peeters van Emcon. Reshoring is dan ook vooral interessant richting Oost Europa als het om dit type werk gaat. Het Nederlandse bedrijf legt zich toe op global sourcing van mechatronicamodules en technische producten. Daartoe werkt het nauw samen met vaste partners in zowel Oost Europa als in Azië, waaronder China. Toma is een van de vaste productiepartners.

Oost Europa aantrekkelijk

Omdat de loonkosten in China stilaan het niveau van Roemenië en Bulgarije benaderen, ziet Johan Peeters dat inkopen in China vooral interessant is voor bedrijven die de Chinese markt op willen. Voor het bewerken van grote machineframes en gietwerk die in Nederland of West Europa blijven, is inkopen in Oost Europa aantrekkelijker. Ook voor machinebouwers die een deel van hun automatiseringsprojecten willen uitbesteden. Daar sluit de overeenkomst met Toma in Slowakije heel goed op aan. Toma is een producent van onder meer excenterpersen, metaalbewerkingsmachines, automationprojecten en ook toeleverancier als het om groot verspaning gaat. Emcon werkt al 7 jaar met Toma samen; nu hebben de twee bedrijven deze samenwerking formeel vastgelegd in een overeenkomst. Emcon streeft namelijk naar partnerschappen met de toeleveranciers waarmee samengewerkt wordt. Johan Peeters: “We gaan nu voor Toma nog actiever de markt op in de Benelux om frees- en draaiproducten, het bewerken van gietstukken en machineframes en samengestelde machines bij het bedrijf onder te brengen.” Met name bij de projecten waarin een flink aantal uren manarbeid zitten, kan de kostenbesparing interessant zijn. “Zonder in te hoeven leveren op kwaliteit en levertijd. Daarvoor werken we zowel in Oost Europa als in China samen met vaste productiepartners.”

Welke onderdelen inkopen?

In landen als Tsjechië, Slowakije en Roemenië werkt Emcon rechtstreeks samen met toeleveranciers die gespecialiseerd zijn in CNC verspaning, plaatwerk, gietwerk en machinebouw. Emcon richt zich in Oost Europa vooral op het uitbesteden van draai- en freesproducten, grote bewerkte gietstukken en compleet samengestelde machines.

Made-in-Europa: https://www.made-in-europe.nu/2016/03/emcon-en-slowaakse-productiepartner-toma-trekken-benelux-samen-op/